НОВИНИ


Георги Милков: Инцидентът с Раиси няма да има ефект върху стратегическите интереси на Иран

0 2439 21.05.2024
Георги Милков: Инцидентът с Раиси няма да има ефект върху стратегическите интереси на Иран
Журналистът Георги Милков Стопкадър: БНТ

Инцидентът с президента Раиси няма да има ефект върху стратегическите интереси на Иран, които остават същите. Това заяви в ефира на БНТ журналистът Георги Милков.


По думите му авиокатастрофата, причинила смъртта на президента на Иран по всяка вероятност е инцидент. Той направи паралел със смъртта на Касим Сюлеимани.

 

"Касим Сюлеимани беше изключително важен за политиката на експанзия на Иран в Близкия Изток и ключова фигура по отношение на тази много фина механика, която Иран държеше с т.нар. си проксита в Близкия изток. Има една съществена разлика - Касим Сюлеимани беше екзекутиран на практика - в чужда държава, докато каца на летището. Там кортежът му беше обстрелван с ракети. Докато тук в случая с президента с Раиси мисля, че става дума за инцидент, който се дължи на факторите, които увеличават риска при летене - стар авиопарк, а също и много лошо време. Този американски хеликоптер е най-малко на 45 г. Последните 30 години повече от 1500 иранци са умрели в авиокатастрофи. Тези самолети са стари и падат заради ембаргото. Санкциите правят така, че Иран не може да купува нови самолети, не може да купува резервни части, за да ги поддържа. Както виждаме целият държавен апарат на Иран ползва остарели летателни апарати. Имаме и изключително лошо време. Стара техника, лошо време, остава и пилотска грешка и няма нужда да отиваме към конспиративни теории", смята Милков.



Журналистът бе категоричен, че смъртта на един, двама, пет или десет високопоставени служители не може да промени ситуацията, защото Иран е с много сложен апарат.

 

"На практика президентът е втора фигура след върховния лидер на страната. Покойният външен министър Хосеин Абдолахиан беше един от много талантливите ирански дипломати и описах моите лични впечатления от него през 2022 г. Той беше истински познавач на арабския свят, какъвто беше и Касим Сюлеимани, макар че те работеха в две съвсем различни сфери. Сюлеимани имаше военен бекграунд, така и умря, докато Хосеин Абдолахиан беше дипломат и той направи пробива със Саудитска арабия през 2022 г. Което беше платформа за подписване на договора през 2023 г. между Саудитска арабия и Иран", изтъкна Милков.



Експертът анализира и евентуалните имена за следващ президент на страната. Изборите в Иран са насрочени за 28 юни.

 

"Преглеждайки имената на евентуалните кандидати за президент аз виждам само две имена на малко по-умерени политици - Али Лариджани, шеф на парламента на Иран преди години и Джафат Зариф, който беше външен министър по времето на предишния президент Рохани. Всички останали са в спектъра на консерватори и твърди хардлайнери. Когато дойде време за избиране на нов върховен лидер на Иран, тогава можем да очакваме промяна", добави специалистът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама