НОВИНИ


Ще купуваме ли по-евтин гръцки зехтин? Прогнозите са оптимистични

3 4789 21.05.2024
Ще купуваме ли по-евтин гръцки зехтин? Прогнозите са оптимистични
Pixabay

Производството на зехтин в Гърция нараства, докато цените постепенно падат. Новината съобщава гръцкото издание Kathimerini.


Прогнозите за производството на зехтин в Гърция тази година са оптимистични, въпреки че по-сигурни заключения ще бъдат налични след около месец. „В момента сме в период на цъфтеж и след около месец ще дадат плод. Всичко това при условие, че всичко ще се развива нормално“, каза президентът на Националната междупрофесионална организация за зехтин Манолис Джанулис пред Атинско-македонската информационна агенция.

 

Въпреки че все още не могат да се направят категорични заключения, има усещане, че реколтата ще бъде по-висока от миналогодишната, която според оценките е достигнала между 130 000-150 000 тона, което е рекордно ниско. През последния месец се наблюдава и деескалация на производствените цени, които все още не са достигнали до крайния потребител.



Цените постепенно намаляват „Имаме намаление от 1-1,30 евро на литър в производствените цени“, каза Джанулис и добави: „Разбира се, това постепенно ще се отрази в цените на супермаркетите. Днес зехтинът екстра върджин се продава от производителите за 7,80-8,20 евро/л в сравнение с 9,30-9,50 евро/л преди месец".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама