НОВИНИ


Денис Прокопенко: Отбраната на Мариупол спаси Украйна. Днес всеки изстрел е, за да върнем пленените азовци у дома

1 2576 21.05.2024
Денис Прокопенко: Отбраната на Мариупол спаси Украйна. Днес всеки изстрел е, за да върнем пленените азовци у дома

"Изминаха две години. Две години съпротива на повече от 900 войници от 12-а бригада специални сили "Азов", които с отчаяните си действия спасиха Украйна и сега са в руски плен".


Дeнис Прокопенко, командир на 12-а бригада специални сили "Азов" на Националната гвардия на Украйна, Facebook. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

 

Преди две години получихме заповед от висшето военно и политическо ръководство на страната да спрем да защитаваме Мариупол и да се предадем от "Азовстал".





Преди това, след кръг от трудни преговори с руската страна, постигнахме споразумение за евакуация на цивилното население от Азовстал. Стотици хора, жители на Мариупол, които се бяха укрили на територията на завода, бяха спасени.


Всички цивилни граждани, които се бяха укрили от вражеските бомбардировки в "Азовстал", оцеляха. Последното цивилно лице напуска завода на 7 май 2022 г.


След това мариуполският гарнизон продължи да държи отбраната до издаването на съответната заповед от висшето командване.


Отбраната на Мариупол спаси Украйна. Цената на това спасение беше животът на нашите войници, които загинаха в сраженията за града и в резултат на терористичния акт в Оленовка, както и свободата на стотици наши братя, които от 2 години са в руски плен.


Изминаха две години. Две години съпротива на повече от 900 войници от 12-а бригада специални сили "Азов", които с отчаяните си действия спасиха Украйна и сега са в руски плен.





Техните имена не са забравени. Днес всяка битка, всеки изстрел и всяка наша стъпка са насочени към едно - да върнем пленените азовци у дома. И докато това не се случи, ние няма да спрем да се бием.


Ще върнем всички. И ще освободим всички.


Снимката е направена по време на преговорите на неутрална територия между предприятието "Комуналник" и металургичния комбинат "Азовстал". Май 2022 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама