НОВИНИ


"Газпром" на загуба за първи път от 1999 г. насам, Русия ѝ нареди да не плаща дивиденти

8 2488 21.05.2024

Руското правителство инструктира в понеделник държавния газов гигант "Газпром" да не изплаща дивиденти за 2023 г., съгласно постановление, публикувано на неговия уебсайт и цитирано от Ройтерс.


Решението е факт, след като в началото на май компанията отчете, че през 2023 г. е излязла на първата си годишна загуба от 1999 г. насам.Акциите на "Газпром" спаднаха с повече от 5,5% на Московската борса, за да достигнат най-ниското си ниво от 10 октомври 2022 г. -  скоро, след като износът на енергийният гигант беше засегнат негативно от взривове, които разкъсаха три от четирите подводни тръбопровода на "Северен поток" към Германия, напомня Ройтерс.

 

Базираната в Санкт Петербург компания претърпя загуба от около 7 млрд. долара за 2023 г. поради рязкото намаляване на продажбите на газ за Европа на фона на сериозни политически последици от руската инвазия в Украйна.

 

Европа беше най-големият пазар за продажби на "Газпром" до 2022 г., когато руската военна инвазия в Украйна доведе до спад в доставките на газ на енергийното дружество.

 

Русия е доставила общо около 63,8 милиарда кубически метра газ за Европа по различни маршрути през 2022 г., според данни на "Газпром" и изчисления на Ройтерс. Обемът намаля допълнително с 55,6% до 28,3 млрд. куб. м през 2023 г.

 

Пикът от 200,8 милиарда кубически метра беше достигнат от "Газпром" през 2018 г., когато компанията беше водещ доставчик за ЕС и за други страни като Турция.Междувременно руското правителство отмени вчера забраната за износ на бензин до 30 юни. В изявление, публикувано в Telegram и цитирано от Ройтерс, се посочва обаче, че забраната ще остане в сила от 1 юли до 31 август.

 

"Това решение беше взето с надлежно отчитане на вътрешния пазар на автомобилно гориво и за предотвратяване на спад в обемите на рафиниране в определени рафинерии поради прекомерни запаси от автомобилно гориво", се казва в изявлението, като се добави, е "решението също така има за цел да се освободят пристанищата от обеми гориво, които не са били изнесени поради ограниченията"

 

Руската агенция Интерфакс, цитирайки Министерството на енергетиката, предаде, че правителството следи отблизо вътрешния пазар на горива и може да разшири забраната в бъдеще, ако е необходимо.

 

Правителството наложи забраната за износ на бензин през март, за да компенсира прекомерното търсене на петролни продукти и да стабилизира цените на вътрешния пазар.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама