НОВИНИ


Новият бич сред тийнейджърите: Непълнотелен почина от инфаркт, пушил често от т. нар. „друсан чай“

1 2800 21.05.2024
Новият бич сред тийнейджърите: Непълнотелен почина от инфаркт, пушил често от т. нар. „друсан чай“
БГНЕС

17-годишно момче от Бургас внезапно почина от инфаркт. Пред полицията близките посочили, че младежът често е пушил от т. нар. „друсан чай“.


Наркотикът представлява билка, смесена със синтетични вещества и оказва се този вид дрога е все по разпространена сред младежите.

 

На фона на това органите на реда в Бургас инициираха акция срещу производителите и разпространителите на т.нар. "друсан чай". При акцията в бургаския кв. „Победа“ полицията попада на мобилна лаборатория за „друсан чай“ в една от къщите."Общо 4 адреса бяха проверени. Бяха задържани 5 лица на адресите, като на един от адресите в момент на приготвяне на т.нар „друсан чай“ бяха задържани две от лицата", посочва Стамат Христов, началник на Участък "Победа" към Първо РУ-Бургас.

 

Друсаният чай играе ролята на заместител на марихуаната, но е много по-опасен от нея, особено за млад организъм, който е по-чувствителен. Синтетичните вещества, които се впръскват в билките засягат мозъка и увреждат нервната система.

 

"Много от тях не са включени в забранителния списък и това е като легенда, че те няма да бъдат хванати и няма да бъдат наказани. Но неравномерното разпръскване върху самата листна маса на тази течност, на тази синтетика, всъщност води, както в този случай с това момче, за което още не знаем дали е от това, но много вероятно от него да е, дори до смъртни случаи", подчертава Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотичните вещества в Бургас, цитирана от БНТ.Сред учениците дрогата е особена популярна, защото е и по-евтина.

 

"Те са различни разфасовки, има и по 5 лв. дори. Наркотичните вещества са доста лесни за производство, дори и вкъщи на един котлон може да се приготвят. Това са бързи и лесни пари", уточнява Стамат Христов, началник на Участък "Победа" към Първо РУ-Бургас.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама