НОВИНИ


Акад. Румен Ралчев: На Кирил Петков е дадена най-ниската степен на охрана

9 21651 21.05.2024
Акад. Румен Ралчев: На Кирил Петков е дадена най-ниската степен на охрана

Бившият служител в НСО акад. Румен Ралчев заяви, че трябва да се изчака експертизата за скоростта, но несъмнено има извършено нарушение от загиналия шофьор при катастрофата с колата на НСО.


"Шофьорите в НСО не са над закона. Трябва да има пилотна кола, и то не една. Кортежът има предупредителен характер, за да се избегнат такъв тип случаи на "загледал се, много бързал". Този нещастен случай показва две-три неща: нарушението на господина е безспорно; доколко тази скорост, ако е била по-висока, дали е била хрумване на шофьора или е била наредена. Шофьорът не трябва да изпълнява заповедта, но ако не я изпълни, на другия ден на неговото място идва друг човек", коментира той в "Денят ON AIR". 

 

Акад. Ралчев отбеляза, че предоставеното на Кирил Петков от НСО е форма на охрана - въоръжен и обучен шофьор, който да гарантира максимално неговата цялост и безаварийното му пространство.

 

"Като бивш премиер, ако има заплахи, а те се констатират от компетентните органи, има тричленка, която взима финално решение и се преценява каква да е степента на охрана. Дадена му е най-ниската степен на охрана. Има голям морален проблем, когато има жертва, независимо дали е тя виновна или не", подчерта академикът.

 

Според него е изключено автомобилът на НСО да е бил неизправен. В НСО се извършва изключително стриктен контрол, а изправността на автомобилите е непрекъсната, увери акад. Ралчев и добави, че шофьорът трябва да бъде неупотребил алкохол и отпочинал. 

 

"Като дойде един голям началник, той си води и шофьора. Подлага се на тестове и ако отговаря, прибавят го в списъка на НСО. Заплащането в НСО в последните 5 години изостана и това доведе до голямо текучество и оттегляне на кадри, включително шофьори. Търсят се 15 места, явяват се 10 души. Някъде нещата не са изчистени докрай. Раждат се изключителни кадри, но задържането им става невъзможно", алармира той. 

 

Акад. Ралчев е на мнение, че при атентата срещу словашкия премиер Роберт Фицо са липсвали цели елементи от охраната.

 

"Допускането на въоръжен човек в тълпата е голяма грешка. Липсваше кордон от охранители покрай загражденията, които гледат към публиката. Негласната охрана не беше поставена хомогенно и не се придвижваше с движението на пострадалия, затова реагира със закъснение. Никога не се оставя така отпред и охраната да стои на няколко метра, без да са плътно до него и да го дръпнат. Охранителят, който персонално отговаря за него, трябваше да постави тялото си отпред. Да разрешиш да влязат няколко куршума в човек, който охраняваш, това показва безхаберие", коментира експертът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама