НОВИНИ


Д-р Николай Болтаджиев: Парите за здраве стават повече, но смъртността тъпче на място

0 2554 21.05.2024
Д-р Николай Болтаджиев: Парите за здраве стават повече, но смъртността тъпче на място
Николай Болтаджиев

Според д-р Николай Болтаджиев, член на Надзорния съвет на НЗОК, ако се погледнат средствата за здравеопазване през последните 10 години, те са се удвоили, даже и ако се смъкне инфлацията, те са два пъти повече. Статистическите показатели обаче за тези 10 години, като продължителност на живота и смъртност от лечими заболявания, както и детска смъртност, тези показатели не са мръднали и стоят на едно място.


Системата на здравеопазване след промените и след разпада на социализма в края на 90-те, се смени и тогава се заложи на една здравноосигурителна система, която беше много положителна. Изкопира се много от различни системи и беше положителна, с тенденция да се развива в правилната посока, каза д-р Болтаджиев.

 

Тя обаче се развива в обратна посока и първо наблюдаваме свръх администриране, свръх разпределение на финансите по бюджетен начин и бюджетиране на системата. Ние гледаме, че здравноосигурителната система е един монопол, който е одържавен, защото това е един инструмент за заплащане на качеството на лечение на болните. Тази система обаче стана със съвсем други функции - това е един държавен инструмент, вече и политически инструмент, за извършване на здравни политики, каза още по бТВ д-р Николай Болтаджиев.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама