БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Икономистът П. Ганев: По-ниската инфлация ще успокои "швейцарското правило" за вдигане на пенсиите

2 3801 21.05.2024
Икономистът П. Ганев: По-ниската инфлация ще успокои
Петър Ганев БГНЕС

Към момента нивото на инфлацията изглежда добре, трябва да го задържим, за да влезем в критерия за еврозоната. Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев, старши изследовател в Института по пазарна икономика.


"Данните за април показват, че инфлацията в България падна и вече е по-ниската от средната за Европа. Тенденцията е добра. Критерият за еврозоната обаче е средногодишна инфлация, т.е. гледаме 12 месеца назад. Ако правилото за инфлация е като корито на река, ние трябва да влезем в него и да останем в него 12 месеца. С инфлация почти 2,5% почти сме влезли и сега трябва да останем известен период. Не е нужно всички 12 месеца, но когато се вземе средногодишен период, средното ниво все пак да бъде в коритото", обясни той.

 

Икономистът изтъкна, че влизането в еврозоната е огромна тема за България: "Трудно виждаме от български политици да се води дебатът за единния европейски пазар. По-скоро участваме с желанието да влезем в Шенген и еврозоната".

 

Петър Ганев коментира, че извънредното заседание на парламента по темата за пенсиите е било ненужно: "Записано е в Бюджета, беше взето решението на Надзорния съвет на НОИ, с някои лъкатушения около точния процент, но по време на предизборна кампания може би не беше най-удачното да се събира парламентът за едно протоколно решение".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама