НОВИНИ


Какво предвиждат новите правила за жилищни кредити?

1 2454 22.05.2024
Какво предвиждат новите правила за жилищни кредити?

Ръст на заемите, обезпечени с имоти – това е причината БНБ да поиска от търговските банки да затегнат режима за кредитиране. „Налице е изразен кредитен растеж преди всичко при кредитите, обезпечени с жилищни имот“, съобщи вчера Централната банка след решението за новите правила.


Целта е да се гарантира сигурността на финансовата система.

 

Кредитите, обезпечени с имоти, са се увеличили от малко над 10% в края на 2020 г. до 15% и 16.1% през следващите две години, до 19.9% в края на 2023 г.
 

Новите ипотечни заеми са 5,2 млрд. лв. през 2022 г. и скачат до 5,8 млрд. лв. през 2023 г. За първото тримесечие на тази година пък новоотпуснатите кредити са за 1,7 млрд. лв, информира бТВ.

 

Освен това анализите показват, че средно срокът, за който клиентите на банките искат ипотечен заем, нараства до малко повече от 25 години.

Все пак според БНБ банковата система у нас остава стабилна и към момента няма основание да се говори за прегряване на кредитирането при жилищата.

 

Новите ограничения какво ще се промени за клиентите?

 

Ако искате да изтеглите заем с ипотека, банката ви ще следи строго какво е съотношението между размера на кредита, който искате, и стойността на жилището, което ще бъде купено с него.

 

БНБ затяга правилата за отпускане на ипотечни кредити


Важен критерий ще е какъв процент от доходите ви ще са за погасяване на ипотечния заем и какъв е срокът да го върнете. Сега в големите градове някои банки финансират до 85% от стойността на имота. Отсега нататък този процент може да стане до 80%, коментират кредитни консултанти.

 

Очакванията са да продължи изискването не повече от 50% от дохода ни да отива за вноска по заема, както и максималният срок на погасяване да остане 30 години.

 

Анализаторите отчитат, че в бъдеще е възможно някои банки да искат по-голямо самоучастие от купувача. Ако сега за един тристаен апартамент на цена от 375 000 лв. банката може да отпусне 85% от стойността му, при самоучастие от 56 000 лв., в бъдеще може да поиска самоучастие от 75 000 или 94 000 лв.

 

При нетна заплата от 2000 лева пък, ако сега банките допускат максималната вноска по кредита да е от 1000-1200 лв., при нови рестрикции тя може да стане 800 лв.

 

Според Асоциацията на кредитните консултанти промени в лихвите в следващите месеци не се очакват.

 

Все още е рано да се прогнозира ще има ли значителни промени на пазара на имоти, тъй като доходите у нас продължават да растат, коментират експерти.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама