НОВИНИ


Мистерия с т.нар. "довеждащ транспорт" в София: никой не знае на какъв график се движи

0 2380 22.05.2024
Мистерия с т.нар.

Граждани сигнализираха сигнализираха за проблем с довеждащия градски транспорт в София. Услугата беше въведена през миналата година в някои квартали на града, в които не могат да оперират традиционните автобуси. Оказва се обаче, че част от гражданите трудно успяват да разберат графика на тези нови малки автобуси.


Една от довеждащите линии - 801, минава през кв. "Манастирски ливади". Първата ѝ спирка е от т.нар. "точки на повикване", т.е. хората трябва да подадат сигнал на шофьора на автобуса, за да разбере, че трябва да спре, разказва в свой репортаж БНТ.

 

"Много е удобно да се придвижиш от квартала до метростанцията, но тук идва и проблемът с разписанието. Изключително трудно е да разбереш кога ще дойде на самата спирка, защото няма график. В началото беше на принципа проба-грешка, впоследствие започнах да използвам приложение, което следи местоположението на автобуса", обясни Силвия Колчакова, която сигнализира за проблема.


Тя обясни още, че няма възможност да си изкара карта само за въпросната линия, която ползва, - трябва или да ползва карта за всички линии, или всеки път да плаща билет.

 

"По дефиниция довеждащият транспорт не е основна градска линия - не спира само на обикновени спирки, а и на точки. Разписанието може да се види на основните спирки, както и на сайта на ЦГМ", обясни Иван Николов, директор Дирекция "Транспорт" към СО
По думите му на въпросните "точки" няма разписание, тъй като услугата е от миналата година и общината все още очаква обратна връзка от гражданите дали местоположението им не трябва да се промени.

 

"Когато вече е устойчиво и сме решили къде ще са точките, ще можем да сложим разписание. Ще работим по този въпрос".
Именно защото довеждащите автобуси се комбинират с друг транспорт, няма опция за карта за една линия, коментира още Николов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама