НОВИНИ


Тренд: Три партии се борят за второто място, ГЕРБ увеличава преднината

16 2533 22.05.2024
Тренд: Три партии се борят за второто място, ГЕРБ увеличава преднината

48% от анкетираните посочват, че ще излязат да гласуват. Това са около 2 500 000 - 2 700 000 души. Няма особена изненада в сравнение с последното изследване на тренд и спрямо последните избори през април миналата година.


Това коментира в ефира на бТВ социологът от агенция "Тренд" Евелина Славкова.

 

Тя коментира най-новото изследване на агенцията по поръчка на „24 часа". Обемът на извадката е 1003 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18+ г. Изследването е представително и направено по метода на пряко полустандартизирано интервю „лице в лице", проведено в периода 11–18 май 2024  г. Максимално допустима стохастична грешка: ± 3.1%

 

„Няма нещо ново голямо, което да провокира хората да отидат да гласуват“, посочи още тя.

 

„Парламентарните избори влияят на европейските избори в контекста на повишаване на избирателната активност. Имахме подозрения, че ако изборите не бяха 2 в 1 вероятността да бъдем под 2 милиона души по отношение на Европейските избори е съвсем реална“, обясни Славкова.

По думите ѝ около 20% от избирателите решават дали да гласуват и за кого в последната една седмица, а политическите партии, вече изтощени от тези шести избори - и от финансова гледна точка, съсредоточават кампанията си през последните две седмици.

 

"Вижда се едно отлепване от страна на ГЕРБ от втората политическа сила - която и да е тя, и това се дължи не толкова на силна мобилизация. Големият въпрос е коя ще бъде втората политическа сила", посочи Славкова.

 

Предизборната кампания би трябвало да подреди картината. Разликата межди ПП-ДБ - 15,4%, ДПС - 14,9%, и "Възраждане" - 14,8%, е много малка.

БСП задържа пета позиция с 8,5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ" с 5,5%.

 

Заради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз, подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно. 

Под бариерата за парламентарно представителство остават „Солидарна България“ с 2,4%, „Синя България“ с 1,8%, „Левицата“ с 1,4%, „Български възход с 1,2% и ВМРО с 1,1%. Опцията „Не подкрепям никого" събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

"Тренд": ГЕРБ с близо 11% преднина пред ПП-ДБ преди изборите

Според Ивелина Славкова компроматите са нож с две остриета - както могат да демобилизират, така от един момент могат и да провокират повече хора да гласуват.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама