НОВИНИ


Гл. икономист на КНСБ: Минималната работна заплата трябва да стане 1080 лв. от 2025 г.

0 2495 22.05.2024
Гл. икономист на КНСБ: Минималната работна заплата трябва да стане 1080 лв. от 2025 г.
Любослав Костов

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 г., вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения, предаде БНР.


Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то трябва да се случи, тъй като е действащо законодателство в Кодекса на труда и няма връзка с транспонирането на директивата.


Както Костов отбелязва, на 1 септември министърът на труда трябва да издаде постановление, в което да определи размера на минималната заплата от 1 януари 2025 г.


"Това, което знаем в момента към днешна дата, е три от четири неизвестни. Знаем, за три от тримесечията, в които се формирани минималната какъв е размерът на средната заплата. Преди няколко дни излезе, че близо 2200 лева е средната заплата за първото тримесечие на 2024-а", обясни той.


По думите му България трябва да транспонира до 15 ноември европейската директива за минималните работни заплати.


В тази връзка КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват минималната заплата да се доближи до нужните средства за издръжка на живот, които съгласно последните експертни сметки сочат 1450 лева на месец за един работещ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама