НОВИНИ


Пентагонът: Русия е постави оръжия в космоса в орбита, където се намира сателит на правителството на САЩ

1 2471 22.05.2024
Пентагонът: Русия е постави оръжия в космоса в орбита, където се намира сателит на правителството на САЩ
Космическо оръжие

Говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Патрик Райдър каза, че Русия е изстреляла антисателитно превозно средство в орбита. Това съобщи говорител на Пентагона по време на брифинг.


„Русия изстреля сателит в ниска околоземна орбита. Нашата оценка е, че това вероятно е антикосмическо оръжие, вероятно способно да атакува други спътници в ниска околоземна орбита“, каза Райдър, помолен да коментира скорошно изявление на пратеника на САЩ в ООН.


Според говорител на Пентагона Русия е изстреляла устройството в същата орбита, където се намира американски правителствен сателит. Райдър отбеляза, че според американските оценки новото руско устройство е сходно по технически характеристики с оръжията, разгърнати през 2019 и 2022 г.


Заместник-постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд на 20 май обвини Русия в изстрелването на сателит в ниска околоземна орбита, който според Вашингтон е способен да атакува други спътници. Ууд направи това изявление на заседание на Съвета за сигурност на ООН, който отхвърли проекторезолюция, подготвена от Русия за предотвратяване разполагането на всякакви оръжия в космоса.

Роскосмос съобщи сутринта на 17 май , че ракета-носител Союз-2.1b с космически кораб на борда е изстреляна от космодрума Плесецк в интерес на руското министерство на отбраната, но не уточни кои.


Според американското разузнаване Русия планира да разположи ядрено оръжие в космоса. Си Ен Ен съобщи през февруари, че докладите на разузнаването показват, че Русия разработва ядрени космически оръжия, които, когато бъдат взривени, ще създадат мощен електромагнитен импулс, който може да деактивира сателитите. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кирби твърди, че Руската федерация разработва противосателитни оръжия, но те все още са в етап на разработка и не представляват заплаха. Според The ​​New York Times Съединените щати са поискали от Китай и Индия да разубедят Русия да разположи ядрени оръжия в космоса . Кремъл нарече публикациите за плановете на Русия да разположи оръжия в космоса „трик“ на Белия дом.


През април Русия блокира резолюция в Съвета за сигурност на ООН за неразполагане на ядрени оръжия в космоса.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама