НОВИНИ


Председателят на КЕВР: Средното изменение на цената на тока ще бъде около 2%

5 2385 22.05.2024
Председателят на КЕВР: Средното изменение на цената на тока ще бъде около 2%
Председателят на КЕВР Иван Иванов БГНЕС

За следващия едногодишен период цената на електроенергията от „АЕЦ Козлодуй” ще остане практически непроменена. На 1 юли няма да произнесем много по-висока стойност. Средното изменение на цената на тока ще бъде около 2%.


Това заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов във връзка с поскъпването на електроенергията за домакинствата от 1 юли 2024 г.

 

Според него се акумулира напрежение, предизвикано от изявления на съответни лица."В основата беше заявление за цена на тока от „АЕЦ Козлодуй”, което съдържаше поскъпване с около 30%. Преди дни постъпи второ заявление от ядрената централа. В него има почти пълно съвпадение в поисканата цена. Миналата година АЕЦ-ът поиска 69,77 лева, а тази година - 69,14 лева. След като се иска практически една и съща цена, експертите ни установиха, че няма никакво основание КЕВР да се произнесе с повишение", отбеляза той.

 

Експертът подчерта, че на база покриването на дефицита във Фонд "Сигурност на Електроенерийната Система" ще почива и окончателното решение за цената на тока. "Най-важни са прогнозите на тока от 1 юли 2024 г. до 30 юли 2025 г. КЕВР винаги отчита обществения интерес. Гражданите да не изпитват тревога и притеснение. Все още се извършват изчисления от екипи на КЕВР и правят анализ на инвестициите, затова за момента още не може да се изчисли точното изменение в стойността", уточни Иванов.

 


По-рано през май министърът на енергетиката Владимир Малинов посочи, че токът за бита ще поскъпне с по-малко от 30% от 1 юли. „АЕЦ Козлодуй” е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение”, допълни той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама