НОВИНИ


Лесовъди, еколози и представители на бизнеса прилагат екологосъобразни практики в горите

0 2323 22.05.2024
Лесовъди, еколози и представители на бизнеса прилагат екологосъобразни практики в горите

Обучение за прилагане на Саарландския метод се проведе в Югоизточно държавно предприятие, на територията на Държавно горско стопанство - Кости и Държавно горско стопанство - Царево.


Лектор на проявата е д-р инж. Мартин Борисов, водещ лесовъд за метода в страната ни.


.

 

Целта на проведеното обучение за прилагането на екологосъобразната практика е да бъде разширен обхвата на експертите, запознати с прилагането на метода, утвърден в страни като Франция и Германия като изцяло екологичен и в същото време водещ до постигане на високи икономически резултати.

 

Събитието се организира като част от проект „Земите и горите на орела“, като за първи път в обученията участват освен лесовъди от Изпълнителна агенция по горите и Югоизточно и Североизточно държавни предприятия и представители на други институции и неправителствени организации, както и от дървопреработващи компании.

 

Прилагането на Саарландския метод у нас също има вече десетилетна история като пример как може да бъде стопанисван горският ресурс така, че гората да изпълни всички свои функции, включително производство на висококачествена дървесина с минимални средства при спазване на високи стандарти за опазване на природата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама