НОВИНИ


Economist: Има струпвания на руски сили по границата със Сумска област и в нея е възможна офанзива

3 2740 22.05.2024
Economist: Има струпвания на руски сили по границата със Сумска област и в нея е възможна офанзива
БГНЕС

Според британското издание "Икономист" има струпвания на руски сили по границата със Сумска област и в нея е възможна офанзива след тази при Харков.


В Донецка област украинските сили са били принудени да инициират маневри при Покровск след ожесточени боеве, информира Генералният щаб в Киев. Във вечерното си видеообръщение държавният глава Володимир Зеленски определи положението на това направление и в прилежащите му райони като "изключително тежко".

 

"Покровското направление и други донецки направления – Краматорск, Курахово сега остават изключително трудни и там има най много битки. В Харковска област нашите сили унищожават окупаторът", каза той.



Продължават и украинският обстрел по различни обекти в руските гранични области. Губернаторът на пограничната Белгородска област Вячеслав Гладков предаде, че са били свалени няколко въздушни цели при приближаването им до село Беленкое. Съобщава се за един загинал цивилен. Една жертва и двама ранени има и при украински обстрел срещу окупирания източен град Лисчанск в Луганска област.

 

Украински полицай е загубил живота си при руско нападение с дрон, съобщи вътрешният министър на Украйна Игор Клименко. 

 

По време на атаката униформеният е евакуирал цивилни от намиращо се на фронтовата линия селище Вовчанск в североизточната част на Харковска област.



Междувременно агенция УНИАН информира, че първите украински военни, обучени в поддръжката на американски изтребители F-16 се завръщат в Украйна. По думите на президента Зеленски Украйна се нуждае от повече 100 изтребителя F-16, за да се изправи срещу руските окупатори в небето. Според него руснаците използват 300 самолета за удари срещу страната му. Киев очаква тази година да получи изтребители F-16, за да се защити от руското нашествие. Норвегия вече обяви, че ще предостави на Украйна 22 такива самолета, както и двигатели, резервни части и друго оборудване. Белгия също обяви, че ще дари от своите F-16 на Киев до края на годината. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама