НОВИНИ


ISW: Русия не се е отказала от военна експанзия в Балтика

9 2512 23.05.2024
ISW: Русия не се е отказала от военна експанзия в Балтика
Балтика е застрашена

На 21 май руското Министерство на отбраната (МО) предложи на руското правителство да преразгледа морските граници на Русия в Балтийско море, така че те да "отговарят на съвременното географско положение". Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).


На 22 май официални представители на Кремъл и МО на Русия отрекоха, че Русия планира да промени морските си граници, но намекнаха, че руското правителство обмисля да предприеме някои мерки за "сигурност" в Балтийско море.

 

Западни служители отбелязаха, че Русия може би преразглежда основите на морските си граници, за да ревизира морските зони в Балтийско море.

 

Изглежда, че Кремъл разработва система за узаконяване на статута на така наречените "сънародници на Русия в чужбина", вероятно като част от усилията си да създаде информационни условия, за да оправдае по-нататъшната агресия и хибридните операции в чужбина като "защита" на сънародниците на Русия.

 

На 22 май министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс заяви, че разузнаването на САЩ и Обединеното кралство разполага с доказателства, че Китайската народна република (КНР) "сега предоставя или ще предоставя" смъртоносна военна помощ на Русия - изявление, което съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан постави под въпрос.

 

Западни служители предупредиха, че руските разузнавателни служби възнамеряват да увеличат саботажните дейности и други хибридни операции срещу страните членки на НАТО.

 

Космическото командване на САЩ съобщи на 21 май, че Русия наскоро е изстреляла антисателитно оръжие. Това е най-новият доклад, според който Русия възнамерява да разполага с разрушителни антисателитни способности.

 

Арменският министър-председател Никол Пашинян обвини косвено Русия и директно Беларус, че помага на Азербайджан да се подготви за войната в Нагорни Карабах през 2020 г., на фона на влошените армено-руски отношения.

 

 

Украинските сили наскоро си възвърнаха териториите край Вовчанск и Часов Яр, а руските сили наскоро напреднаха незначително край Вовчанск, Авдеевка, град Донецк и Велика Новосилка.

 

 

Министерството предлага коригиране на границата около руските острови в източната част на Финския залив и около Калининград.

 

Съобщава се, че руските съдилища са започнали принудително да хоспитализират в психиатрични болници руснаци, обвинени в политически престъпления, като например разпространение на "фалшива" информация за руските военни.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама