НОВИНИ


При порои и наводнения - какво трябва да знаем за обезщетение от застрахователи?

0 3445 23.05.2024
При порои и наводнения - какво трябва да знаем за обезщетение от застрахователи?
Българинът вече се застрахова повече

Различните застрахователи имат различни условия за реда на описване на щетите при природни явления и всеки потребител трябва да прочете внимателно полицата си. Това обясни експертът Нина Колчакова - ген. секретар на Асоциацията на българските застрахователи.


"При потопен автомобил след буря например е добре да се направи снимков материал. Някои застрахователи обаче искат и личен оглед на колата. Важно е да отбележим, че само застраховката "Каско" може да покрие щети при такива явления при автомобилите, не задължителната застраховка "Гражданска отговорност", тя не играе", каза още Колчакова пред БНТ.

 

По думите й няма конкретни срокове за изплащане на обезщетението от застрахователя, а и редът за ремонт на автомобилите е различен - някои настояват това да се случи в определени сервизи, а при други е въпрос на избор на клиента.

 

Проучване на асоциацията показва, че ако миналата година българите са били склонни да похарчат 80 лв. за годишна застрахователна премия за домашно имущество, тази година сумата е около 150 лв.

 

"Има леко повишение на интереса, но като цяло в България сме на едно от най-ниските нива в по застраховане на домашно имущество в сравнение с всички наши съседни държави, които имат подобен климат и подобни природни явления", допълни Колчакова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама