НОВИНИ


Експерт за рисковете за децата в интернет

0 2334 23.05.2024
Експерт за рисковете за децата в интернет
Владимир Димитров

Основният проблем за децата в киберпространството е контактът им с възрастни, които се опитват да ги изнудят да изпратят свои предизвикателни снимки. Семейната среда е много важна при децата, неглижира се вниманието към тях. Трябва да знаем децата ни какво точно правят в интернет. Това заяви старши комисар Владимир Димитров - директор на дирекция “Киберпрестъпност” при ГДБОП-МВР.


Той коментира и все по-зачестилите хакерски атаки срещу сайтове на държавни институции: "Атаки към български сайтове идват от цял свят. Сайтовете на българските институции са защитени, особено на ЦИК. С приближаване на изборите се предприемат и други мерки за допълнителна защита", подчерта старши комисарят.


Той обясни, че съобщения, каквито напоследък все повече българи получават от Български пощи, например, са фишинг съобщения и имейли. По думите му, най-важното при попадане в такава ситуация е да не се отварят и да не се отговаря на тях.


"Най-добре е да се игнорират такива съобщения, дори е добре да се блокира телефонния номер, но хакерите използват и други телефонни номера. Тези съобщения се пращат от цял свят", допълни още той.


Старши комисар Владимир Димитров призова всеки да инсталира антивирусна програма на своя лаптоп, което може да се окаже като "профилактика" срещу хакерски атаки.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама