БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


С какво Фетие привлича богати туристи

2 4959 24.05.2024
С какво Фетие привлича богати туристи

За Фетие казват, че е курорт от друга категория. Той привлича туристи от по-висок клас от цял свят. Някой избират района не само за почивка, а дори да живеят по няколко месеца. Във Фетие има 285 слънчеви дни и още от началото на април плажовете са пълни с почиващи.


Ако не сте идвали в тази част на Турция, ви съветвам да го направите. Не само за почивка, но и за да разгледате наоколо. Тук е Ликийският път с уникалните каменни гробници, изсечени високо в скалите, за които ще ви разкажа в друго видео.

 

Първоначално не бяхме особено впечатлени от самия град. Но след кратка разходка из центъра, градчето много ни хареса. Ниски цветни сгради, стари реставрирани къщи, калдъръмени улички, кокетни заведения и хубави магазини. В града има крайбрежна алея с парк и детски площадки. А покрай морето ни примамват красиви яхти за разходки до приказни места. Малко по-късно и ние ще отплаваме до едни от най-красивите заливи в района. Гледайте във видеото на Професия турист.


.

Фетие е може би единственият град в света, в който древни саркофази са пръснати на улицата. Можете да ги докоснете и разгледате спокойно. Особено впечатляващи са през нощта, когато са осветени. Според формата си показват какъв човек е бил погребан вътре. За Ликийските гробници ще ви разкажа в следваща публикация.


Освен загадките на древна Ликия, тук има и още едно мистично място. Малко над Фетие се намира призрачният град Кармиласос. Това е бил гръцки град и е изоставен точно преди 100 години.

 

Сега е известен като Каякьой или Каменното село. Историята е интересна, но и тъжна. Тук са живели над 24 000 души, а изоставените къщите са над 4000. Те са здрави, стабилни на богати семейства. Хората са си взели само най-необходимото и са заключили портата с надеждата, че някой ден ще се върнат. Какво се е случило с града, гледайте във видеото.

Разказвала съм ви, че в Турция се добиват много полускъпоценни камъни. В този район се добива оникс в различни цветове – от бял до черен, като най-скъпият е зеленият. Оказва положително влияние върху целия организъм. В миналото с него са лекували стрес, астма, кръвно налягане. Днес от него се правят красиви не само накити, но и аксесоари за дома.

 

Фетие предлага чудесни плажове, исторически забележителности и е любимо място на парапланеристите. Най-известният плаж тук е Синята лагуна или Йолюдениз. Водата е във всички нюанси на синьо, виолетово, тюркоазено и зелено. Наоколо са най-скъпите хотели, някои от които собственост на известни актьори.

 

Още любопитни неща гледайте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и изживейте всичко това с програмите на ONEXTOUR.

 

 

Aвтор: Адриана Русенова


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама