НОВИНИ


Д-р Николай Болтаджиев: Проблемът пред Надзора на Касата е въпросът с премахването на лимитите на болниците

1 2390 23.05.2024
Д-р Николай Болтаджиев: Проблемът пред Надзора на Касата е въпросът с премахването на лимитите на болниците
д-р Николай Болтаджиев

Актуалният проблем пред Надзора на Касата е въпросът с премахването на лимитите на болниците. Това заяви пред БНР д-р Николай Болтаджиев, който вече е част от Надзорния съвет на НЗОК.


"Проблемът трябва да се реши така, както изисква Конституционният съд. Той приема, че не трябва да съществуват лимити – това е нарушаване правата на пациентите. Има мнения – при достигане на определени средства да се намали цената на клиничните пътеки – на практика това е абсолютно същото ограничение. Дали има лимити на болниците или при определена сума се намалява цената на клиничната пътека – това е абсолютно аналогично", посочи медицинският специалист.По думите му не е достойно да се заобикаля решение на Конституционния съд, а трябва да се търсят други решения. Проблемът с лимитите на болниците е от 2014 г., припомни д-р Болтаджиев. Той обясни, че и сега всяка година остават средства, които преминават в следващата.

 

Касата е създадена, за да покрива лечението на пациентите, каза още експертът и допълни: "Касата плаща за лекуван пациент, тя не плаща нито за брой болници, не би трябвало да плаща върху бюджети, а върху извършена дейност"."Има увеличение за онколекарствата, има увеличение въобще за лекарствата. Но обикновено всяка година е така", увери той. Според него за онколекарствата трябва да се смени цялата система на заплащане.

 

Д-р Болтаджиев смята, че контролът се осъществява най-добре от самия пациент. По думите му трябва да се стимулират хората да влязат в пациентското си досие и да виждат какво става.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама