НОВИНИ


Марчела Абрашева: Много трудно е да се предположи колко избиратели ще отидат да гласуват на 9 юни

1 2442 23.05.2024
Марчела Абрашева: Много трудно е да се предположи колко избиратели ще отидат да гласуват на 9 юни
Социологът Марчела Абрашева БГНЕС

"Тези избори ще бъдат изненадващи, защото е много трудно да се предположи колко избиратели ще отидат да гласуват. Това прави прогнозните резултати доста несигурни. Каква ще е подредбата, с изключение на първия, не е ясно. Каквото ние направим на 9-и юни, това ще бъде резултатът. И това твърдение сега е по-вярно от всеки друг път. Това прави изборите пълни с изненада."


Това мнение изрази пред БНР социологът Марчела Абрашева, регионален директор на международната социологическа агенция "Кантар". И обясни:

 

"За резултатите има значение дали ще бъде възпроизведена такава конфигурация, която предполага разговори, подобни на тези, които гледахме последните 9 месеца, или ще бъде излъчено някакво мнозинство от две политически сили, които да направят съвсем друга форма на управление и да тласнат вътрешната политика на страната в съвсем друг курс. Всичко зависи от изборните резултати, затова и един, двама депутати ще имат значение за съотношението на силите".Абрашева бе категорична, че всички политически формации изчакват да видят какво ще бъде съотношението на силите в 50-ото Народно събрание, за да определят и своята политика: 

 

"Това обяснява донякъде и унилия начин, по който те не съобщават какво ще правят. Много повече червени линии бяха изтъквани при предишни избори, отколкото в момента".

 

"Трудно е да се придобие общо усещане в кампанията за голяма национална тема и дебати, като че ли всяка от политическите сили говори на своите избиратели в регионални срещи, вероятно. Като обща рамка остава този доста отблъскващ фон на непрекъснати публични доноси и скандали, записи и каквото друго се сетим. Това не мотивира по никакъв начин хората да отидат да гласуват, нито пък убеждава някой да промени мнението си, ако някой вече е решил за кого да гласува", каза още специалистът.Тя допусна вероятността и в седмиците до изборите на 9-и юни да се появяват още компромати, записи и теми, по които както досега служебният премиер Димитър Главчев сезира ДАНС и прокуратурата:

 

"Има една нервозност в цялото това нещо". 

 

Социологът обобщи, че засилването на усещането, че всички са маскари, не помага на избирателната активност.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама