НОВИНИ


КТ „Подкрепа” настоява за 20% ръст на заплатите в общинските болници

3 3292 23.05.2024
КТ „Подкрепа” настоява за 20% ръст на заплатите в общинските болници
Доц. Валери Апостолов - конфедерален секретар на КТ „Подкрепа” Стопкадър: NOVA NEWS

"Искаме 20% увеличение на възнагражденията в общинските болници. Освен това 25% - за държавните и 30% за университетските. Има диференциация заради разликата в цените на клиничните пътеки."


Това заяви доц. Валери Апостолов - конфедерален секретар на КТ „Подкрепа” - в ефира на NOVA NEWS.

 

„Специализираните болници работят с по-скъпи клинични пътеки. Оттам и консумативите са по-скъпи, изобщо всичко. Всяка година от бюджета на МЗ се дават около 30 млн. за дофинансиране на общинските болници. В София кметът даде 8 млн. за 5 лечебни заведения. От общо 184 болници само 30 достигат нормални нива на заплати на лекарите. Здравеопазването е в сериозна криза. Искаме пропорционално увеличение на работните заплати със заложения процент на растеж на бюджета на НЗОК - 10-15%”, обясни експертът.Той изтъкна, че на 27 май ще има заседание на експертна работна група за преговори за КТД в здравеопазването.

 

„В нея ще участват представители на НЗОК, Финансовото министерство и БЛС. Ще бъдат коментирани конкретни разчети, тъй като синдикатите предлагаме ръст на три групи възнаграждения”, уточни доц. Апостолов.Специалистът смята, че и системата на висшето образование е хронично недофинансирана.

 

„Настоявахме за браншови договор, за да се вдигнат заплатите на асистентите. От 2021 г. те вече стартират с 1300 лева. Голяма част от неакадемичния състав е с висше образование, а получава малко над минималната заплата. Без тях не можем”, отбеляза той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама