НОВИНИ


"Думите на солидарност не прехващат руски ракети": Кулеба зове за още системи "Пейтриът"

3 2675 23.05.2024
Украинският външен министър Дмитро Кулеба БГНЕС

След днешните удари по Харков, украинският външен министър Дмитро Кулеба отново призова Запада да помогне със системи за противовъздушна отбрана и най-вече със системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", най-ефективни срещу руски въздушни цели, цитира думите му BBC.


"Без да назовавам никого по име или да засрамвам някого, отново призовавам страните, които имат системи "Пейтриът", да ускорят решенията и да предоставят тези системи на Украйна. Смятам, че седемте комплекса "Пейтриът" не са толкова висока цена за дългосрочен мир в Европа. Но те са необходими сега, не утре. За съжаление само думите на солидарност не прехващат руските ракети", алармира министърът.

 

Към момента само Берлин се е ангажирал да предостави на Киев 3 от своите 11 системи "Пейтриът".От европейски страни със системи "Пейтриът", Испания и Гърция досега са отказали да преразположат своите системи, въпреки че Мадрид изпраща ракети. Полша, критичен канал за оръжия, насочени към Украйна, също отказа даряването на една от своите системи, тъй като министър-председателят Доналд Туск настоява, че няма с какво да ги замени.

 

Възможна причина за нежеланието да бъдат изпратени "Пейтриът" е, че те са скъпи - около 1 милиард долара на единица - и всяка изстреляна от тях ракета прехващач струва милиони.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама