НОВИНИ


Найден Тодоров: Писмеността е тази, която ни дава възможност да помним историята си, за да вървим напред

1 2459 24.05.2024
Найден Тодоров: Писмеността е тази, която ни дава възможност да помним историята си, за да вървим напред
Найден Тодоров бТВ

„Щастлив съм да бъда министър на културата точно на 24 май. За човек, който се занимава с култура, за мен това сякаш е националния празник. България има много празници и всеки от тях ни носи различни мисли. Някои от тях за съжаление ни разделят. Но 24 май няма как да ни раздели. 24 май е може би най-обединяващият български празник, защото един народ няма как да бъдат един народ, ако не ги обединява културата.“


Това каза в ефира на бТВ министърът на културата Найден Тодоров. „Иска ми се всеки ден в годината да бъде 24 май вътре в нас“, каза още той. 
 

Тодоров призна, че обикновено на този ден не празнува, а по-скоро размишлява за това, че няма друга държава, издигнала деня на културата и писмеността си в степен на национален празник, както и че днес е най-вече ден на паметта.

 

„Хора, които не помнят, няма как да имат бъдеще. А ние няма как да помним, ако нямаме писменост. Тя е тази, която ни дава възможност да помним историята си, за да вървим напред“, добави министърът.

 

„България е имала и своите тежки, и своите велики години. Печелили сме невероятни битки, помагали сме на други държави, били сме част от големи идеи. Но единствения период от нашата история, който сме кръстили „Златен век“, е точно този период, в който писмеността е получила своя първи голям цъфтеж. Благодарение на това сме оцелели в последствие. По някакъв начин народната памет знае кое е най-важното за един народ“, сподели още Найден Тодоров.


Във връзка с бюджета за култура в размер на 1% министърът заяви, че хората, които изготвят бюджета всъщност не осъзнават защо е важен този един процент за културата.

 

„Онзи ден имаше много тъжна вест от Аржентина – закриват Министерството на културата там. И под тази вест в българските новини аз прочетох коментари от българи, че излишните неща е добре да се закрият. Няма проблем – ние можем да закрием културата, тогава ще трябва да закрием държавата, а след това и народа. Защото културата ни прави народ, а народът може да направи държавата“, допълни Тодоров.

 

„За да има усещане в народа, че културата е значима и се движи в някаква посока, първото условие е тя наистина да се движи в някаква посока. Всички смятат, че ролята на министъра на културата е да дава пари на хората, които се занимават с култура. Обаче той трябва да посочва посоката и да побутва хората в тази посока“, каза Найден Тодоров.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама