НОВИНИ


Забравихме ли да пишем на ръка?

1 2624 24.05.2024
Забравихме ли да пишем на ръка?
Забравено "изкуство" ли е писането на ръка?

Технологиите навлизат все повече в ежедневието ни, а това прави писането на лист с химикалка все по-малко необходимо. И точно това ни кара да си зададем следния въпрос: Отучихме ли се да пишем на ръка?


Краснописът не е от голямо значение днес, но до средата на 70-те години на миналия век е задължителен предмет в началното образование. В ерата на смартфоните и компютрите писането на ръка се превърна в рядкост и промени навиците ни.

 

В съвременната класна стая децата още пишат на тетрадки, но учебниците вече са заместени от интерактивна дъска.

 

"Разбира се, всички деца имат предпочитание към технологиите. Технологиите вече навлязоха и в нашите часове. Използваме ги във всеки един час и на тях им е много интересно", каза пред bgonair началният учител в столичното 127-о СУ "Иван Денкоглу" Иванка Найденова.

 

Проучване показва, че над 50% процента от образованите хора, независимо че в ежедневната си работа използват компютър или телефон, продължават да пишат и на ръка всеки ден. Ковид пандемията промени отношението на учителите към електрониката. В онлайн часовете клавиатурата измести химикалката. С връщането на присъственото обучение се върна и писането на ръка.

 

Писане с химикалка върху лист хартия помага на децата да се влюбят в родния език и литературата, категорична е Иванка Найденова. А технологиите може и да са неизменна част от живота ни, но много хора все още виждат смисъл в писането на ръка.

 

Ръкописът е богатство, което не трябва да се губи, казват учителите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама