НОВИНИ


Директорът на НИМ: 24 май е най-безспорният празник за българите

0 2623 24.05.2024
Директорът на НИМ: 24 май е най-безспорният празник за българите
Директорът на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова Стопкадър: NOVA NEWS

"24 май е най-безспорният празник за българите. Дори където няма официални изисквания - всички го празнуват. Хората усещат, че езикът ни е пазил, а буквите са ни спасили."


Това заяви директорът на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова в ефира на NOVA NEWS навръх Деня на буквите.

 

"Невежеството нанесе доста поражения. Учителите трябваше да протестират, за да получат заслуженото. Висшето образование се бореше за своето оцеляване. Нивото на образованието бе снижено, а всичко това намали качеството на живот. Хората започнаха да го усещат. Много е удобно да манипулираш един неграмотен човек - през всичко, което не разбира, може да бъде уплашен, държан в подчинение и накаран да действа по удобни някому начини. Ако хората искат да си помогнат сами, всеки ден трябва да се обучават", смята специалистът.Директорът на Националния исторически музей бе удостоена с престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. "Това е признание за всички музейни работници", изтъкна тя.

 

Доц. Петрунова е категорична - приютяването на учениците на Кирил и Методий, разпространяването на писмеността и книжнината - всички те тръгват от България. "Глаголицата е изоставена, защото е сложна за изписване и не отразява всички звукове, които използваме в българския език", поясни ученият.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама