НОВИНИ


Какво се случва с автомобилите, конфискувани от пияни и дрогирани шофьори?

1 2707 25.05.2024
Какво се случва с автомобилите, конфискувани от пияни и дрогирани шофьори?

От 9 август 2023 г. до 8 май тази година полицията е иззела след окончателни съдебни решения общо 844 автомобила от пияни и дрогирани шофьори по новия закон, който предвижда такава санкция, приет през лятото на миналата година. Националната агенция по приходите (НАП) е продала на търг 43 автомобила като част от тях са били откупени от съсобственици.


Това се разбира от писмен отговор на въпрос на депутата от "Възраждане" Петър Петров. Той е поискал данни от Министерството на финансите за периода от 9 август м.г., когато влязоха в сила поправките в Наказателния кодекс, до 8 май включително като информацията в отговора, който е получил, е базиран на справка в НАП, информира "Дневник".


От нея се установява, че за тези 7 месеца общо 82 288 лв. са приходите за държавата от продажбата на конфискувани автомобили, иззети след като са били управлявани от пиян или дрогиран шофьор. В полза на държавата са отнети още 278 автомобила като те са подготвени за продажба на търг.

 
Общо 23 от отнетите МПС са предоставени за ползване на различни институции, след като са били иззети. До това се стигна след заповед, издадена на 22 февруари, от бившия финансов министър Асен Василев.


От финансовото министерство посочват в отговора до Петров, че по информация от НАП, в агенцията постъпват единствено тази част от глобите, за които е поискано принудително събиране. Отговорът е подписан от зам.-премиера и финансов министър Людмила Петкова.


Вероятно, така в статистиката не попадат всички доброволно платени глоби от санкционирани шофьори или собственици на автомобилите. Уточнява се и че в регистрите на НАП не се въвеждат данни за това какви нарушения са извършили шофьорите и не може да се предостави отделна статистика за това колко от тях са спрени след употреба на алкохол и колко са употребили наркотични вещества.


В отговора се посочва също, че не може да бъде предоставена информация и по друг въпрос - за размера на наложените глоби, когато собственикът на автомобила е различен от шофьора, тъй като отговорът е от компетентността на съдилищата, постановявали решенията по всяко едно от делата.


Неправителствени организации и превозвачи отправиха остри критики към гласуваните миналата година промени в Наказателния кодекс, според които превозното средство се отнема, в случай че има наличие на наркотици или пък концентрацията на алкохол в кръвта е над 1.2 промила.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама