НОВИНИ


Лятото е време за пътуване в чужбина, но внимавайте за тези безумни правила за движение на пътя

0 2564 25.05.2024
Лятото е време за пътуване в чужбина, но внимавайте за тези безумни правила за движение на пътя

Правилникът за движение по пътищата е общовалиден за всички държави. Стъпва на една база и рядко има отклонения в зависимост от нуждите на законодателството в определена страна. Ясно е, че навсякъде шофьорът ще го загази, ако кара пиян или фучи над разрешената скорост. Но понякога правилата излизат извън всякаква логика.


Странни закони има дори в съседна Гърция. Така че ще е полезно да прочетете най-шантавите правила преди да запалите автомобила към чужбина, пише Automedia.bg.

 

Австралия : Забранено е на шофьорите, освен ако нямат специално разрешително, да превозват картофи с тегло над 50 кг в автомобила си! Не е нужно полицията да има кантар, за да наложи глобата. Оценката... се прави на око!

 

Франция : Напълно законно е да шофирате без книжка (стига да сте над 14 години) всяко четириколесно или двуколесно превозно средство, ако не надвишава 8 конски сили и максимална скорост от 35 км/ч . Принципите на микромобилността са в сила от години във Франция.

 

Грузия : Забранено е движението през детски площадки!

 

Дания: Преди да запалят колата, всички шофьори трябва да проверят отдолу, за да видят дали има скрит човек.

 

Швейцария: Забранено е да миете колата си у дома, в двора или в гаража си! Правителството на страната няма проблем с чистите автомобили. Той просто иска да защити околната среда от замърсена вода. Може би този закон все пак не е толкова странен...

 

Гърция : Шофирането на автомобил без шофьор е забранено. Малко трудно това може да се случи, разбира се, освен ако законодателят не има предвид някой да бута превозно средство в случай на повреда. Но отново, трябва да има шофьор в кабината, който да го насочва. Така или иначе за шофиране на кола без шофьор ще платите €100 и ще загубите книжката си за 30 дни.

 

Испания: Шофьорът трябва да има допълнителен чифт очила за късогледство в колата, дори ако вече носи очила...

 

Канада: В Онтарио, Канада, всеки мотоциклетист трябва да държи двете си ръце на волана през цялото време и да седи на седлото през цялото време! Ако например се изправи на крака и се надигне за малко, за да излезе или да избегне "неравностите", може да плати до 2000 долара.

 

Кипър :Забранено е да се яде или пие в колата. Дори водата е забранена.

 

Люксембург: Всички автомобили трябва да имат чистачки, дори и да нямат предни стъкла.

 

Монголия: Карайте каквото искате, както искате. Това е вярно в Монголия. Въпреки че монголците теоретично са възприели европейския стил на шофиране, 48% от колите в страната са с десен волан! Всъщност в столицата на страната този процент нараства до 55%!

 

Бахрейн: Полицията може да затвори всеки шофьор за всяко нарушение на правилата за движение!

 

Тайланд: Забранено е шофирането без дрехи! Всъщност от 2014 г. властите налагат солидни глоби на туристите, които не спазват споменатия закон.

 

Филипините: В Манила е незаконно да шофирате колата си в понеделник, ако регистрационният ви номер завършва с цифрите 1 или 2.

 

Веднага се прехвърляме в САЩ, където лудостта преминава на друго ниво ...

 

Аляска: Незаконно е да се връзва куче за покрива на кола.

 

Алабама: Забранено е да се ремонтират коли със... завързани очи!

 

Арканзас: Забранява се клаксонът след 21:00 ч. на всяко място, където някой яде сандвич или пие студена напитка.

 

Калифорния: Незаконно е да се изскача от кола, движеща се с над 70 км/ч. Освен това в същия щат е незаконно да бършеш колата си с бельо, да използваш пътя като легло и да стреляш по животни от колата, освен ако не става въпрос за кит!

 

Колорадо: В Денвър, Колорадо е незаконно да караш черна кола в неделя.

 

Масачузетс: Забранено е на шофьорите да превозват диви животни и особено... горили на задната седалка на колите си.

 

Мичиган: В Мичиган не е задължително шофьорите да преминават съответния технически преглед. Само ако някой поиска и когато поиска.

 

Ню Джърси: Незаконно е да гледате пътен полицай, когато ви говори.

 

Охайо : Властите ще глобяват всеки, който се движи повече от 100 пъти на площад! Не е ясно как ги мерят.

 

Флорида: Не е задължително да носите каска на мотоциклет, достатъчно е само да предпазвате очите.

 

Хавай: Шофьорите имат право да превозват толкова пътници, колкото може да побере техният пикап, стига те да са на възраст над 12 години и всички места в кабината на автомобила да са заети.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама