НОВИНИ


Радев се обяви срещу изпращането на войски в Украйна, без да се е говорило за такава възможност за България

50 10240 25.05.2024
Радев се обяви срещу изпращането на войски в Украйна, без да се е говорило за такава възможност за България
EPA/NOEMI BRUZAK

Трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за прекратяване на войната в Украйна.


 "Това няма да стане с повече оръжие, няма да стане с изпращането на войски от държави членки на НАТО", каза държавният глава Румен Радев, цитиран от БТА, след среща с унгарския си колега Тамаш Шуйок, който също заяви, че е против изпращането на европейски войски.

 

По думите на Радев прекратяването на войната ще стане с повече усилия за намиране на мирни решения за това. Той припомни и за помощта, която страната ни оказва.

 

Войната в Украйна остава голямото предизвикателство и големият риск пред нашите държави. Всеки ден продължаването на тази война означава загуба не само за Русия и за Украйна, но и за всички държави членки. Всеки ден от тази война означава растящ риск за глобалната сигурност, каза Радев и добави: Ние не бива да допуснем тя да се разрасне и като пространствен обхват, и като интензивност.


По-рано министърът на отбраната Атанас Запрянов обяви, че помощта за Украйна се базира на международното право и тя не е намеса във войната по никакъв начин. "Никой не може да изпрати войски извън територията на страната, без да има решение на парламента", каза още министърът.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама