НОВИНИ


Куп институции следиха хешкода и удостоверяването на машините за вота

2 2743 25.05.2024
Куп институции следиха хешкода и удостоверяването на машините за вота

Няколко институции институции, сред които Министерството на електронното управление (МЕУ), ДАНС, Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС), следиха удостоверяването на софтуера за машините за вота 2 в 1 на 9 юни и генерирането на хешкода, който ще се отпечатва на контролните разписки и бюлетините.


Доклад за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и техническата спецификация, както и решението за удостоверяване са изпратени в Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщават от министерството, цитирани от offnews.bg

 

По-рано днес ЦИК извърши довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините. Изграждането се извърши в контролирана среда, предоставена от Министерството на електронното управление. По време на процедурата присъстваха и представители на партии, коалиции и неправителствени организации. Процесът се наблюдаваше и от специалисти на Държавна агенция „Национална сигурност“ и се излъчи на живо в зала „Партер“ на МЕУ, допълват от министерството.

 

Генерираният хеш код, който ще се изписва на контролната разписка на машината и на всяка бюлетина, е: 4F 0B E0 3E E8 44 FD CF 48 9D 56 D7 BC 7C 49 6B 1B E0 9D A7 17 D1 6C 4C 3D 95 DB BE 24 F1 D4 71.

 

Именно с процеса около заснемането на удостоверяване на машините за предходните избори избухна скандалът, довел до отпадане на гласуването с машини на 29 октомври 2023 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама