НОВИНИ


Сунак: 18-годишните ще избират между задължителна служба или обществена дейност, ако торите спечелят изборите

2 2520 26.05.2024
Сунак: 18-годишните ще избират между задължителна служба или обществена дейност, ако торите спечелят изборите
Британският министър-председател Риши Сунак БГНЕС

Осемнадесетгодишните ще избират между форма на задължителна национална служба или обществена дейност, ако торите спечелят отново изборите на 4 юли, каза британският премиер Риши Сунак, съобщи ДПА.


Сунак бе категоричен, че във Великобритания има "поколения млади хора, които не са имали възможностите, които заслужават", посочвайки, че тази радикална мярка ще помогне за обединяване на обществото в един "все по-несигурен свят".

 

В бъдеще 18-годишните британци ще могат да избират между задължителна редовна служба във въоръжените сили за период от 12 месеца или да работят по един уикенд месечно в продължение на една година като доброволци в сферата на обществената дейност в своите общности, поясняват торите.В очевиден стремеж да спечелят гласовете на по-възрастните избиратели британските консерватори твърдят, че това може да включва подпомагане на местните служби на пожарната, полицията и националната здравна служба, както и на благотворителни организации, занимаващи се с грижи за самотните възрастни и изолирани хора.

 

Сунак се опитва да очертае своеобразна разделителна линия между консерваторите и лейбъристите по отношение на глобалната сигурност, след като обеща до 2030 г. да увеличи разходите за отбрана до 2,5 % от брутния вътрешен продукт на Великобритания, уточнява ДПА.Британският министър-председател засили вчера атаката си, като заяви, че избирателите ще бъдат изложени на "риск", ако Киър Стармър (лидерът на Лейбъристката партия - бел. ред.) дойде на "Даунинг стрийт" 10, защото враговете на Великобритания ще забележат, че той "няма план за действие".

 

Тийнейджърите, които изберат да се запишат за служба във въоръжените сили, ще "учат и участват в операции по логистика, киберсигурност, снабдяване или граждански операции", допълват торите.

 

Консерваторите отбелязаха, че ще създадат кралска комисия, която ще привлече експерти от военните среди и гражданското общество, за да разработи това, което те определиха като "смела" програма за задължителна национална служба.Британските тори съобщиха, че ще работят за това първият пилотен проект да бъде отворен за кандидатстване през септември 2025 г., след което ще се стремят да въведат нов "Закон за националната служба", за да направят мерките задължителни до края на следващия парламент.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама