НОВИНИ


Служебният силов министър: Случаите на нелегално преминаване на границата са намалели

0 2409 26.05.2024
Служебният силов министър: Случаите на нелегално преминаване на границата са намалели
Служебният силов министър Калин Стоянов БГНЕС

От 1 януари до 10 май 2024 г. са регистрирани общо 12 342 опита за нелегално преминаване на границата, което е със 70% по-малко в сравнение със същия период за миналата година. Това изтъкна служебният силов министър Калин Стоянов във втория ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Форумът започна вчера и ще продължи и утре.


Центровете на Дирекция „Миграция“ са запълнени на около 25%, сравнено със същия период миналата година – те са били на 100% запълнени, уточни министърът.

 

Всяко събитие, дори инцидентно по своя характер, може да генерира риск за сигурността, отбеляза Стоянов. Всеки източник на информация или дезинформация получава незабавно разпространение чрез медии и социални мрежи. Много говорители представят един или друг аспект на сигурността и излагат факти в подкрепа на вижданията си, които обаче, понякога, са силно избирателни. Истината не е новина, а общественото недоволство е плодородна почва за дезинформация. Когато излезе официална позиция или опровержение на даден факт, всички, много често, са убедени в обратното, подчерта министърът на вътрешните работи.Имаме примери за това как пропаганда и реч на омразата, изпратени от фалшиви профили в социалните мрежи, може да предизвика проява на насилие и то от малолетни в центъра на София, алармира той. Необходимо е да работим за открито сътрудничество между институции, медийни партньори и общественост, проактивни хоризонтални обучения, изграждане на капацитет за критическо мислене и проверка на факти, подкрепа за отговорната журналистика и обективното отразяване на събитията, коментира Стоянов. По думите му всички тези усилия биха били напразни, "ако не успеем да възстановим общественото доверие". Според него изграждането на устойчив и надежден механизъм за превенция и противодействие на дезинформацията е инвестиция в дългосрочен план.

 

Министърът даде пример с миграционната ситуация. В публичното пространство много често се разпространяват изцяло неоснователни твърдения за засилен на натиск и превръщането на страната ни в гето на нелегални мигранти. Истината е, че от септември 2023 г. се наблюдава трайно намаляване на миграционния натиск към България, похвали се той.Атентатът срещу премиера на Словакия Роберт Фицо ни напомни за нашата уязвимост, каза още Стоянов. Може само да гадаем дали е могъл да бъде предотвратен, ако обществената бдителност на т.нар. първа линия е била подготвена за разпознаване на ранните признаци, както това е необходимо и в контекста на редица други проявления в широкия спектър на радикализацията до домашното насилие, допълни служебният министър.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама