НОВИНИ


MO: България няма да участва с военнослужещи на територията на Украйна

1 2493 27.05.2024
MO: България няма да участва с военнослужещи на територията на Украйна

България няма да участва по никакъв начин с военнослужещи на територията на Украйна. Това се посочва в позиция на Министерството на отбраната (МО), публикувана на сайта на ведомството. 


От МО добавят, че решението за участие на български войски в операции извън територията на нашата страна може да вземе само Народното събрание (НС). Такова предложение никога не е било на дневен ред, казват от министерството.

 

От там припомнят, че в изпълнение на решение на Народното събрание, страната ни е заявила участие в тренировъчната мисия на Европейския съюз (ЕС) за подпомагане на Украйна. 



Подготовката на личния състав се провежда на територията на Федерална република Германия, Полша и други държави членки на ЕС. В рамките на тази мисия се предвижда и обучение в България на бойни санитари - до 60 души за една година, подчертаха от ведомството.

 

В събота служебният министър на отбраната Атанас Запрянов заяви, че хибридните атаки на Русия са свързани с изкривяване същността на нашата помощ за Украйна и решенията на парламента по отношение помощта на Украйна. Той подчерта, че помощта за Украйна се базира на международното право и тя не е намеса във войната по никакъв начин. Запрянов добави, че тази хибридна опорка, че ще изпращаме войски в Украйна повлиява много и на кандидатите за военнослужещи. Нямаме никакви намерения да изпращаме войски в Украйна, защото нашият парламент не е взимал такива решения.

 

Никой не може да изпрати войски извън територията на страната, без да има решение на парламента, каза още служебният министър.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама