НОВИНИ


148-a годишнина от подвига на поета революционер. Във Враца започват Ботевите дни

0 2677 27.05.2024
148-a годишнина от подвига на поета революционер. Във Враца започват Ботевите дни

Със запалване на символичния вечен огън днес във Враца ще бъде дадено официалното начало на Ботевите дни, посветени на 148-та годишнина от подвига на поета революционер и четатa му.


Програмата на честванията включва разнообразни културни, образователни, туристически и спортни прояви за всички възрасти. Някои от събитията са традиционни, а други като дрон-шоуто тази вечер ще се проведат за първи път, информира БНР.



Още след Освобождението във врачанския край, белязан със стъпките и героизма на Ботевата чета от козлодуйския бряг до Балкана, на различни места и с различни прояви се отдава почит на поета-революционер и неговите съратници. В началото спонтанни и неформални, проявите отдавна са институционализирани, но са все така притегателни не само за врачани, но и за българи от всички краища на страната. 

 

Някои от събитията в афиша на Ботевите дни са традиционни и с десетилетна история. Емблематичен пример е Националният туристически поход по пътя на Ботевата чета "Козлодуй - Околчица". По славния маршрут сега, за 76-та година, се очаква да вървят близо 2 хил. души, голяма част от които са ученици от цялата страна. Походът има статут на най-мащабната родолюбива проява в туристическия календар. Колоната от Ботеви поклонници ще тръгне утре рано сутринта от козлодуйския бряг. Там преди 148 години войводата и четата му слизат от парахода "Радецки", целуват родната земя и поемат по пътя на безсмъртието. По Ботевите стъпки походниците ще вървят до връх Околчица, където се провежда традиционното всенародно поклонение на 2 юни - Деня на Ботев. 

 

В навечерието му, на 1 юни вечерта, от години в центъра на Враца край величавия паметник на поета - революционер тържественият митинг - заря събира хиляди жители и гости на града. Рецитали, изложби, литературни конкурси, концерти, дискусии и образователни игри са част от разнообразната програма на честванията. Проявите са насочени към всички възрасти - деца, младежи и възрастни. Подробности за инициативите са публикувани във всички интернет канали на Община Враца. 



Официалното начало на Ботевите дни е днес. Предвидено е откриването на две изложби: националната "В земята на Ботев" в музея и на младия врачанин - дигитален артист Илиян Стойчев в читалището. Вечерта ще има концерт на "Фондацията", след който небето над града ще бъде сцена за дрон - шоу с патриотично послание. 

 

Откриването на Ботевите прояви е преди обед с традиционната церемония край паметника на поета - революционер в центъра на Враца. Там ще бъде запален символичния вечен огън.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама