НОВИНИ


Как ще гласуваме на 9 юни? /видео/

5 2646 27.05.2024
Как ще гласуваме на 9 юни? /видео/

Камелия Нейкова, председател на ЦИК, демонстрира в сутрешния блок на БНТ как ще гласуваме на 9 юни за народни представители и представители на Европейския парламент.Хартиените бюлетини са с различен цвят, напомни тя.

 

Нейкова призова избирателите да отбелязват внимателно за коя партия или преференция дават гласа си, да не пише, драска, рисува по бюлетината.На изборите трябва да се гласува със син химикал.

 

Ако се сгреши при гласуване с хартиена бюлетина, може още веднъж да се поиска такава, информира Нейкова. 

 

Партииите нямат никакъв код за машините, съобщи председателят на ЦИК. "Всички ключове, пароли, информационните активи, свързани с машинното гласуване се съхранява в ЦИК. Никой на никого нищо не може да предостави без решение на Централната избирателна комисия", подчерта тя.

 

На въпрос може ли да има забавяне на изборните резултати, Нейкова отговори, че има закон и той не може да бъде нарушен. За да няма проблеми, СИК-овете трябва веднага да предадат на ЦИК всичката информация, която имат.

 

Нейкова заяви, че се надява героите от предния вот да не са част от РИК-овете на 9 юни.

 

На 29 май ще стане ясно кои са заличените лица в избирателните списъци и до 1 юни може да се подаде заявление за промяна, ако има допусната грешка.На 9 юни е важно всички да гласуваме, заяви Нейкова и разказа, че този път в ЦИК са много спокойни, защото наистина всичко се случва доста по-рано.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама