БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Ще стигаме от София до Бургас с влак за 3 часа

15 9622 27.05.2024
Ще стигаме от София до Бургас с влак за 3 часа

Високоскоростната влакова линия София-Бургас трябва да бъде готова до 2027 г. Това обяви в ефира на „Здравей, България” министърът на транспорта Георги Гвоздейков.


„Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни са повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ. Разстоянието от София до Бургас е 360 км, като машината ще се движи със 160 км/ч. и ще минава маршрута за 3 часа”, поясни той.По думите му към националната транспортна схема ангажимент имат както общините, така и Министерството на транспорта.

 

„Преди около 3 седмици подписахме договор с швейцарска компания и ще получим осем двуетажни влака. Имаме опция при осигурено финансиране да поръчаме още три. Миналата седмица приключи процедурата за подаване на оферти за 35 едноетажни мотриси”, каза още транспортният министър.

 

Той обясни, че в у нас предстои изграждане и на широка мрежа от зарядни станции за електромобили. Проектът ще бъде изпълнен по програма „Транспортна свързаност”, като финансирането е около 90 милиона лева. Според него трябва да има повече мостове между държавите – като „Дунав мост и „Дунав мост” 2, за да се подобри транспортната комуникация.

„В началото на годината подписахме заявление за кандидатстване за изграждане на трети мост”, поясни Георги Гвоздейков.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама