НОВИНИ


Защо Парламентарната асамблея на НАТО се провежда в България?

1 2495 27.05.2024
Защо Парламентарната асамблея на НАТО се провежда в България?

Парламентарната асамблея на НАТО се провежда в България, тъй като Югоизточният фланг е от изключителна важност за сигурността на Европа. България има ключова роля в ареала на Западните Балкани. Това каза съпредседателят на Атлантическия съвет на България Иван Анчев в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.


Той е на мнение, че следващата точка на дестабилизация в тази част на континента ще бъде Босна и Херцеговина. Анчев каза, че босненското общество е нехомогенно като етнос, а босненските сърби имат силни връзки с Белград и Москва.Експертът коментира и визитата на президента Румен Радев в Унгария и Швейцария по време на Асамблеята на НАТО. „Това е ясна демонстрация, той не желае да бъде в България по време на провеждането на толкова важна среща. Причините знае самият той“, каза той. По негови думи Радев не би могъл да прави своите изказвания пред толкова много хора по време на форума.

 

Анчев определи речта на премиера Димитър Главчев като изключително силна. "Тя дава насоки за бъдещи действия, които България отдавна трябваше да предприеме", посочи експертът. По негови думи речта на премиера ще стане част от хибридните атаки към нашата страна. Той е на мнение, че отбранителните способности на Балканите трябва да бъдат увеличени.

 

"Преди 75 години Европа и Северна Америка решиха да се защитават взаимно от агресия", припомни на 23 май председателят Михал Шчерба (Полша) в приветственото си видео към пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО през 2024 г., която започна на 24 май и приключва с пленарно заседание в понеделник, 27 май.В годината на 75-годишнината на НАТО Асамблеята ще отбележи и постиженията на най-успешния Алианс в историята. По същия начин те ще отбележат и неотдавнашната 20-годишнина от членството на България.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама