НОВИНИ


От МОН успокоиха: Категорично не се предвиждат изпити за детска градина

1 2293 28.05.2024
От МОН успокоиха: Категорично не се предвиждат изпити за детска градина
БГНЕС

"МОН категорично и ясно заяви, че изпити за детска градина и на изход не се предвиждат. Всъщност диагностика на училищната готовност се прави от години, но това не е изпит, а измерване на онези области, които имат децата като знания. Изпити в детската градина няма да се въвеждат."


Това заяви пред БНР Евгения Костадинова, директор на "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН.

 

"Когато има готовност, да се каже с какви инструменти най-ефективно може да се прави диагностика, ще се подложи на обсъждане. Към момента няма нищо конкретно. В момента МОН не обмисля въвеждането на изпити в детските градини", отбеляза експертът.По думите й в МОН няма сигнали и жалби за технически грешки или проблеми за днешния изпит по математика за IV клас.

 

"Най-добрата оценка за това как са преминали изпитите от НВО за 4 клас са отзивите на учениците. В МОН няма сигнали за нередности по организацията на матурите за 4 клас. Провеждат се в над 1700 училища и всички включени в организацията са се постарали да създадат максимални условия, за да се представят добре учениците", посочи специалистът.

 

"За разлика от националното външно оценяване след VII и X клас, резултатите са в точки, които се превръщат в оценки и се вписват в документа за завършен начален етап на образование", обясни Евгения Костадинова.А относно целта на матурите в IV клас тя каза: 

 

"Насочени са не само за постигане на равнището, заложено в държавните образователни стандарти, но и всеки от тях да види индивидуалните пропуски и области, в които трябва да надгражда и да положи повече усилия."

 

"За Националното външно оценяване никога не се е мислило да бъде оценка за работата на учители и училища. На практика то е, за да проверим заложеното как се постига от всеки", допълни служителят на МОН.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама