НОВИНИ


"Масово нарушават Закона за авторското право в предизборната кампания". МУЗИКАУТОР погна партиите

1 2538 28.05.2024
Музикаутор

От старта на предизборната кампанията всички регистрирани политически партии организират събития и използват музика, за да агитират избирателите да гласуват за тях на парламентарните и евроизбори, които ще се състоят на 9 юни 2024 г.


МУЗИКАУТОР обаче констатира, че за пореден път масово мероприятията се провеждат в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права. На фона на стотици събития, организирани както от централите на политическите партии, така и от регионалните им структури, едва четири еднократни събития са получили необходимия законен лиценз.

 

Нееднократно организацията на автори и композитори алармира обществеността, че по време на предизборните кампании родните партии с лека ръка нарушават закона, въпреки че той действа повече от 30 години и е функция на Конституцията, както и на европейската и международна правна рамка. Заедно с това МУЗИКАУТОР е отправял нарочни писма, с които предупреждава всички регистрирани за участие в изборите партии и коалиции, че следва задължително да уреждат авторските права на музикалните произведения, използвани по време на организираните от тях събития.

„МУЗИКАУТОР и в момента полага огромни усилия в посока зачитането на правата на авторите на творческо съдържание от всички нива – държавните институции, неправителствените организации и културните средища“, посочи Ясен Козев – председател на организацията на автори и композитори. Той подчерта, че нарушаването на авторските права от страна на политическите партии говори за абсолютна безпринципност по отношение на закона точно у тези, които иначе се борят за представителство във висшия законодателен орган на държавата, както и в Европарламента и от които се очаква да създават нормативна уредба.

Според организацията на автори и композитори централите на политическите партии трябва да гарантират, че всички събития в страната се провеждат съгласно законите на България, независимо дали са организирани от техните регионални структури, кандидати или подизпълнители – рекламни и PR агенции, организатори на концерти и други.

 

В този смисъл МУЗИКАУТОР отново сигнализира партиите да се придържат към закона и незабавно да предприемат действия по лицензиране на събитията в рамките на предизборната кампания.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама