НОВИНИ


Из плановете на Русия: Ще пуснат ли повторно Запорожката АЕЦ?

3 2591 28.05.2024
Из плановете на Русия: Ще пуснат ли повторно Запорожката АЕЦ?
личен архив

Русия засега не планира повторното пускане на Запорожката АЕЦ в Украйна, заяви днес генералният директор на държавната корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов, цитиран от Ройтерс.


Руските сили поеха контрол над обекта в началото на военните действия в Украйна и шестте му реактора в момента са изключени.

 

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси е провел преговори с делегация на „Росатом“ в западния руски анклав Калининград,  на които е заявил, че е постигнато разбирателство около предоставянето на сигурност на централата.

 

Според руската новинарска агенция Лихачов е подчертал необходимостта да се опази сигурността на централата и че повторното ѝ пускане в момента не стои на дневен ред.





Природозащитната организация „Грийнпийс“, цитирайки документи, за които твърди, че са предадени от „Росатом“ на МААЕ в средата на месеца, заяви, че Русия планира да пусне отново електроцентралата и че това може да доведе до „безпрецедентна ескалация“.

 

Русия и Украйна няколкократно се обвиняваха взаимно, че са обстрелвали най-голямата АЕЦ в Европа. И двете страни отхвърлят обвиненията.

 

МААЕ заяви, че централата изпитва проблеми с електрозахранването, откакто Русия изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г., което увеличава рисковете за сигурността на обекта.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама