НОВИНИ


Израелският външен министър гневен на Испания заради признаването на палестинската държава

2 2481 28.05.2024
Израелският външен министър гневен на Испания заради признаването на палестинската държава
Израелският външен министър Израел Кац БГНЕС

Израелският външен министър Израел Кац днес обвини Испания в "съучастие в подстрекаване към геноцид срещу евреите и военни престъпления", съобщи Асошиейтед прес.


Испания, Норвегия и Ирландия днес официално признаха палестинската държава, като координираните действия на трите западноевропейски страни имат за цел да окажат още натиск срещу Израел да смекчи опустошителния си отговор на атаката на Хамас от 7 октомври миналата година.

 

Дипломатическият ход няма непосредствени последици за войната в Газа, но подсилва международния натиск срещу Израел, отбелязва АП. Израелската страна настоява, че се придържа към международните закони, въпреки че срещу нея се водят дела в най-висши световни съдилища и миналата седмица Международният съд в Хага й нареди да прекрати офанзивата си Рафах.



Израелски обстрел и сухопътни офанзиви в Газа са причинили смъртта на повече от 36 000 палестинци, по информация от местното здравно министерство, което не прави разлика между бойци и цивилни.

 

Израел стартира войната в Газа, след атаката на Хамас от 7 октомври в южната част на страната, при която бяха убити около 1200 души – предимно цивилни – и бяха отвлечени около 250. Израел смята, че в Газа все още са в плен около 100 заложници, както и, че там се намират и телата на други 30 заложници.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама