НОВИНИ


Атлантическият съвет на България: Радев се намесва в предизборната кампания, което е недопустимо по Конституция

10 2807 28.05.2024
Атлантическият съвет на България: Радев се намесва в предизборната кампания, което е недопустимо по Конституция
Румен Радев БГНЕС

"Задочното "участие" и дистанционното "включване" на Радев с неговите пристрастни и скандални думи в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София още веднъж показа, че той не защитава българския интерес, а де факто помага на Русия за популяризирането на нейната гледна точка на агресор сред българските избиратели".


ПОЗИЦИЯ на Атлантическия съвет на България "относно намесата на Румен Радев в предизборната кампания", Facebook


Атлантическият съвет на България категорично осъжда изявленията на президента на Република България Румен Радев от последните дни относно войната в Украйна. Неговите тези не обслужват българския стратегически интерес, а фактически са в съзвучие и усилват въздействието на кремълските наративи и опорни точки. Нещо повече – неговите думи относно възможен руски силов отговор спрямо България са насочени към всяване на страх и създаване на разделение в обществото. Като се вземе предвид цялостният контекст и изкривеното разбиране на Радев за "война" и "мир", "миротворци" и "войнолюбци", думите му, че на изборите ще избираме "между войната и мира", фактически са в подкрепа на проруските партии. С тези си изявления той олицетворява кремълския хибриден наратив против България и българското общество. По този начин Румен Радев де факто се намесва и в предизборната кампания, което е недопустимо по Конституция.

Задочното "участие" и дистанционното "включване" на Радев с неговите пристрастни и скандални думи в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София още веднъж показа, че той не защитава българския интерес, а де факто помага на Русия за популяризирането на нейната гледна точка на агресор сред българските избиратели.


Предвид цялостното му поведение до сега и скандалните му думи от последните дни, основателно е да се зададе въпросът дали той не е фактически говорител на Кремъл в България?


Предвид всичко това, призоваваме всички националноотговорни политически сили да отговорят на провокацията на президента Радев, като ясно и недвусмислено опровергаят неговите манипулативни послания. Партиите, определящи себе си като проевропейски и евроатлантически, трябва да обяснят на избирателите защо интересът на България е да помогне на Украйна сега, а не да се спазват някакви псевдонеутралитети.

И не на последно място, същите тези партии трябва да осъдят опитите за намеса в изборите от страна на президента, който по Конституция би следвало да е политически неутрален и да олицетворява единството на нацията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама