БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Икономистът Румен Гълъбинов: Абсолютно готови сме да изпълним макроикономическите критерии за еврозоната

0 4462 28.05.2024
Икономистът Румен Гълъбинов: Абсолютно готови сме да изпълним макроикономическите критерии за еврозоната
Икономистът Румен Гълъбинов Стопкадър: bTV

Абсолютно готови сме да изпълним макроикономическите критерии за влизане в еврозоната. Това заяви икономистът Румен Гълъбинов в предаването "Лице в лице" по bTV.


Специалистът прогнозира, че в следващите месеци в България инфлацията ще продължи да спада.

 

По отношение на приемането на еврото експертът каза следното:"Трябва да се проведе една много по-голяма информационна кампания за гражданите. За хората - това е една друга координатна система за техните парични взаимоотношения. Еврото е валута за близо 400 млн. европейци. От голямо значение е политиката по доходите да продължи. Хората трябва да бъдат убедени, че те няма да бъдат ощетени от приемането на еврото. В Хърватия също имаше такива опасения, но видяхме, че това не се се случи", подчерта той.

 

Гълъбинов изтъкна, че в момента тече масова подготовка в българските банки - те си настройват нови софтуери, превалутират."БНБ си върши много добре работата в целия този подготвителен период. БНБ регулира политиката на лихвени проценти в България. Това регулиране в момента е в посока на постепенно качване на лихвите. Лихвеният процент на ЕЦБ се покачваше в продължение на година и половина. И българските лихви може би полека-лека ще се повишават. Така се бори инфлацията. Повишените лихви успяха да намалят инфлацията в целия ЕС. Нещата ще се движат постепенно и плавно. В Хърватия увеличиха минималната работна заплата", каза още икономистът.

 

Той допълни, че миналата година благодарение на увеличените доходи се е увеличило потреблението в България. Покупателната ни стойност също се е увеличила. Ние имаме да наваксваме стандарта на живота в еврозоната, заключи анализаторът.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама