НОВИНИ


Португалия ще предостави финансова подкрепа на Украйна на стойност най-малко 126 млн. евро

2 2457 28.05.2024
Португалия ще предостави финансова подкрепа на Украйна на стойност най-малко 126 млн. евро
БГНЕС

Португалия ще предостави военна подкрепа на Украйна на стойност най-малко 126 милиона евро през тази година съгласно споразумение, подписано днес в Лисабон от украинския държавен глава Володимир Зеленски и португалския министър-председател Луиш Монтенегро, съобщиха Ройтерс и Укринформ.


Двустранният пакт, който обхваща следващото десетилетие, следва подобни, макар и по-обемни, споразумения, подписани от Зеленски съответно с Испания и Белгия вчера и днес.

 

Според уебсайта на украинския лидер, "споразумението потвърждава ангажимента на Португалия да подкрепи Украйна във възстановяването на териториалната ѝ цялост в границите от 1991 г., включително териториалното море", отбелязва Укринформ.То също така потвърждава участието на Португалия в коалицията за доставка на Ф-16 на Украйна, програмата за закупуване на голямокалибрени боеприпаси, усилията за разминиране и морска сигурност.Конкретните разпоредби на споразумението са посветени на двустранното сътрудничество в отбранителната промишленост, разузнавателния сектор, борбата с организираната престъпност и пропагандата, както и противодействието на химически, биологични, радиологични и ядрени рискове.

 

Съгласно споразумението Киев и Лисабон ще координират и укрепват съвместните си усилия в подкрепа на източноевропейската страна по пътя ѝ към членство в НАТО.

 

Разделът за политическо сътрудничество включва подкрепа за украинската формула за мир, изправяне на агресора пред съда, засилване на санкциите срещу Руската федерация и съвместна работа за създаване на механизъм за компенсиране на загуби, щети или вреди, причинени от руската агресия. Португалия се ангажира също така да продължи участието си в Международната коалиция за връщане на украинските деца и да допринесе за постигането на целите, определени в рамковия документ на тази коалиция.

 


Португалия е дванадесетата държава, която подписа двустранно споразумение за сигурност с Украйна в изпълнение на Съвместната декларация на Г-7, приета във Вилнюс на 12 юли миналата година. Преди това Украйна подписа двустранни споразумения с Великобритания, Германия, Франция, Дания, Канада, Италия, Нидерландия, Финландия, Латвия, Испания и Белгия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама