НОВИНИ


Икономист: Служебно правителство надали ще ни вкара в еврозоната

3 2505 29.05.2024
Икономист: Служебно правителство надали ще ни вкара в еврозоната
Икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов БГНЕС

"Ако ставаше дума за 3%, щяхме да имаме шанс да покрием критерия за инфлацията. Става дума за отстояние от трите държави в еврозоната с най-ниска инфлация – в момента Литва, Финландия и Италия, с около 0,7-0,8%. В последните 12 месеца сме с трайно по-висока инфлация от тези три страни."


Това коментира пред БНР икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов.

 

"Юлската оценка ще е негативна. Това е почти гарантирано", смята експертът.Служебно правителство надали ще ни вкара в еврозоната, независимо дали покрием критериите или не. Извънредно искане на конвергентна оценка може да има през есента, отбеляза специалистът.

 

Рискът обаче да останем с поредното служебно правителство изглежда немалък, алармира той.

 

Според него при чисто формално разглеждане на критериите може да влезем в средата на 2025 г., а най-консервативната прогноза е за 2026 г.Неяснотата за датата в известна степен пречи на подготовката, изтъкна Николов.

 

Във връзка с размера на минималната работна заплата финансистът посочи, че бизнесът трябва да се готви за минимална заплата "малко под 1100 лева".

 

Изчакването, в което се намираме, вреди на инвестиционните намерения. Политическата нестабилност ги спъва, категоричен бе Николов. По думите му подобрение в този индикатор може да се отчете едва след влизането на страната в еврозоната.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама