НОВИНИ


Плащаме различни такси при Дунав мост 2

3 5524 08.12.2010
Плащаме различни такси при Дунав мост 2

Нова система за данъчно облагане предстои да бъде въведена при преминаването на Дунав мост 2, която на практика означава, че ще се събират две различни такси.



Според нея, когато преминаваме в посока към Румъния ще плащаме по-малко, защото таксата ще бъде обложена с нашето ДДС, което е 20 %. Ако обаче пътуваме към България, превозът ще се облага съгласно румънското законодателство – с данъчна ставка 24 %.

За да се въведе тази система обаче, разрешение трябва да даде Европейската комисия, която да одобри специалните мерки. По тази причина България и Румъния ще подадат съвместно искане по ДДС-директивата на Европейската общност. Това бе одобрено на днешното заседание на Министерски съвет.

Искането за дерогация е свързано с механизма за събиране на ДДС от таксите при преминаване на новия граничен комбиниран (пътен и железопътен) мост между двете страни. С румънците вече сме договорили обща система на митнически контрол. На наша територия ще се осъществява съвместен митнически контрол на железопътния транспорт, а на румънска – на автомобилния.

Първата копка за моста беше направена на 12 май 2007 г., а реалното строителство започна три месеца по-късно. През юни т.г. премиерът Бойко Борисов обяви,че „Дунав мост 2” ще бъде готов най-вероятно през декември 2011-та. Тогава той инспектира работата и констатира сериозно изоставане в графика на строителните дейности. Затова бе поискано удължаване на срока от Брюксел.

Проектът предвижда при изграждането на масовото съоръжение да има железопътна линия и две шосейни ленти с по две платна, вело и пешеходна алея. Инфраструктурата включва близо 25 километра трасе за високоскоростен международен влак, нова пътническа и товарна гара и седем надлеза. В реализацията на проекта са ангажирани 600 души, три четвърти от които са български работници и специалисти.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама