НОВИНИ


Шофьорски шмекерии с талони за паркиране

1 3746 29.05.2024
Шофьорски шмекерии с талони за паркиране
Коли

Водачи злоупотребяват с дадената от закона привилегия за паркиране на хора с трайни увреждания, като има случаи на издаване на такива без да е налице законово основание или се издава такова на едно лице, а автомобилът и специалният талон се използват от негови близки. Понякога това става и срещу възнаграждение на напълно чужди хора.


Това посочва депутатът от Мирослав Иванов в питане до министъра на вътрешните работи Калин Стоянов какви мерки се предприемат срещу тези злоупотреби.


Законът за движение по пътищата ясно определя кои места са разрешени за престой и паркиране и по отношение на кои е налице изрична забрана. Законът дава и възможност за привилегировано паркиране на специално определени за това места на хора с трайни увреждания.


Министър Стоянов уточнява, че карта за паркиране на места, определени за превозни средства, обслужващи хора с увреждания, се издава от кмета на общината. Затова задължението за осъществяване на контрол по валидността на документите, подадени от хора за издаване на такава карта, и от компетентностите на местната власт.


Регистри с хора, които имат такива карти за паркиране, се поддържат от общините и са достъпни в интернет в Портала за отворени данни, допълва министърът.


Той посочва, че министерството е готово да подкрепи законодателни инициативи, с които да се спрат злоупотребите с картите за паркиране на хора с увреждания.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама