НОВИНИ


Тленните останки на цар Фердинанд I са вече в България

5 2571 29.05.2024
Тленните останки на цар Фердинанд I са вече в България
БНТ

Тленните останки на българския цар Фердинанд бяха положени за вечен покой в двореца "Врана" край София. Ковчегът пристигна с военен самолет от германския град Кобург, където Фердинанд прекарва последната част от живота си и е погребан.


Така е  изпълнено желанието  на Фердинанд  да бъде погребан на българска земя. Досега останките бяха положени в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург. При изпращането му от там, царят беше почетен с тържествена служба, информира Нова тв.

 

Българският цар Фердинанд I се завръща в родината си след 76 години. Досега останките бяха положени в криптата на църквата „Св. Августин” в баварския град Кобург. След смъртта му в изгнание през 1948 г. сега ще бъде изпълнено желанието му да бъде погребан на българска земя. 

 

На летище София военният самолет с тленните останки цар Фердинанд беше посрещнат от западно- и средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани. Ковчегът премина през шпалир от гвардейци, информира БНТ.

 

Вижте видео тук.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама