НОВИНИ


КЕВР глоби американската AES Гълъбово за укрита информация

2 3866 29.05.2024
КЕВР глоби американската AES Гълъбово за укрита информация
AES Гълъбово

Комисията за енергийно и водно регулиране обяви, че е глобила "Ей И ЕС – 3С Марица-изток I" ("AES Гълъбово", известна и като едната от двете американски централи) за укриване на информация.


Централата е нарушила REMIT - европейския регламент за търговията с енергия. Регламентът задължава производителите на ток да уведомяват борсата, ако тяхно съоръжение внезапно излезе от строя. Но тецът в Гълъбово не е съобщил за "непланирана недостъпност на негово съоръжение за производство на електроенергия, а е било задължително да го направи - на платформата за публикуване на вътрешна информация на Българската независима енергийна борса (БНЕБ)", поясняват КЕВР.

 

Нарушението е от октомври миналата година. Предприятието не е обжалвало санкцията. Тя е в размер на 10 000 лв, което за ТЕЦ гигант е "Бълха го ухапала".

 

От енергийния регулатор подчертават, че за първи път налага глоба за такъв тип нарушение на изискванията за прозрачност, заложени в чл. 4 на от REMIT. Текстът гласи, че "всички участници на пазара за търговия на едро с енергия, регистрирани в Централизирания европейски регистър на енергийните пазарни участници, оповестяват публично, навременно и ефективно вътрешна информация, включително планирани или непланирани спирания на производствените си съоръжения.

 

Целта е информацията да достигне до възможно най-широк кръг от заинтересовани страни, като по този начин се гарантира прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама